zondag 11 oktober 2009

Liedjes

Ik ben zeer gevoelig voor de teksten van liedjes. Soms hoor ik een tekst en dan word ik er zo door gegrepen dat ik er werkelijk emotioneel van word. Bloed, zweet en tranen (in de uitvoering van Acda en de Munnk met Carel Kraayenhof) bijvoorbeeld, is helemaal op mijn lijf geschreven. Het begint al goed met de zin "ik heb het goed gedaan, maar ook zo fout gedaan". En dat is ontzettend waar. Ik heb het goed gedaan dat weet ik, maar ik heb bepaalde dingen ook zo fout gedaan. Kon ik de tijd terugdraaien dan deed ik het. Mocht ik de mogelijkheid krijgen dan zou ik echt andere keuzes maken. Maar ik ben ook trots op bepaalde dingen die ik bereikt heb, ondanks die verkeerde keuzes. Toen ik veel jonger was, was ik denk ik, een moeilijk bereikbaar kind voor mijn moeder. Mijn moeder daarentegen was ook een erg sterk en dominante persoon. Dat botste. Daardoor heb ik volgens mij met bepaalde keuzes mijn mama wel erg pijn gedaan. En daarmee heb ik mezelf pijn gedaan. Nu voel ik vaak de spijt dat ik sommige dingen niet anders heb gedaan. Daarentegen zijn de volwassen jaren, en dan vooral de laatste 10 samen met haar, weer heel bijzonder geweest en heb ik denk ik wel goed gemaakt wat ik ooit fout deed. Dat hoop ik tenminste.
Er zijn nog meer liedjes die me heel veel doen hoor. Het gaat ook vaak samen met een bepaalde tijd. In de periode van een bepaalde persoon die vaak tegen me scheen te liegen, draaide ik Andrea Berg heel vaak met "Du hast mich 1000 mal belogen". En in onze break-up heel vaak Jannes met "Ga maar weg".
Ooit, na mijn scheiding met de vader van Robin, draaide ik weer heel vaak "I will survive". En ga zo maar door. Het lijkt ook altijd als er iets gebeurd, dat daar een liedje bij is. Zo was op een cruciaal moment van mijn leven ook daar ineens het nummer van Martina McBride "In my daughters eyes". De eerste keer dat ik het hoorde kon je me echt opvegen hoor, één groot tranendal.
Er is een nummer van Christina Aguilera dat "Hurt" heet. Dat zingt ze voor haar vader, maar voor mij is het zo verschrikkelijk passend naar mijn mama.
Op de crematie van mijn moeder heb ik gekozen voor het nummer van Andrea Berg "Und wenn ich gehe". Toevallig had ik het een paar weken daarvoor ontdekt. Maar of dat nou echt toeval was.....
Ik laat jullie achter met de links naar een paar van die liedjes. Luister ernaar als je zin hebt, met je ogen dicht. Misschien hoor je wat ik ook hoor. Mocht je een bb willen achterlaten, dan hoor ik graag wat jullie lijfnummers zijn!5 opmerkingen:

Ria zei

Hey Nick....ik lees altijd je stukjes met ontzettend veel plezier, reageer nooit maar nu is het heel herkenbaar..liedjes die je wat doen..ik heb dat erg met Halleluja van Lisa momenteel, maar ook Because you loved me van Celine Dion is een fav...ons speciale liedje van mijn lief en mij. Verder zijn er veel liedjes die me terugsturen in de tijd, je kent het wel, jaren 70, 80 en 90 :D
dank je wel voor je zieleroerselen ;)

Dora zei

Dit is mij heel bekend!
Wat mij heel veel doet is ...Non je ne regrette rien. ow en zoveel meer eigenlijk, Homeward Bound Simon and Garfunkel. En wat ik heel hard mee kan zingen is van Pia Douwes ..het leven is van mij. Er zijn er zoveel.
Deze nummers zijn erg mooi!

Frida zei

Muziek kan zoveel betekenen.
Ik zelf heb nooit zoveel met teksten maar meer met de melodie.
En ik heb wel weet ik niet hoeveel liedjes die me ergens aan herinneren.
Bijvoorbeeld een cd die we vaak draaiden van tour of duty in de tijd toen ik werkte op terschelling.
Of een liedje van Bruce springsteen die in mijn cassetterecorder zat waar ik altijd mee wakker werd toen ik nog op school zat.
Het liedje van Christina aguilera vind ik erg mooi om te horen maar
ik begrijp dat jij veel met de tekst hebt.

Chantal zei

zo herkenbaar....

Bij mij lijkt het wel dat bed of roses van bon jovi altijd voorbij komt op de momenten dat ik dat het hardst nodig heb. dat is gedraaid op de begrafenis van een vriend van mij nu bijna 11 jaar geleden. Net of hij even komt zeggen ik ben er nog... ik denk aan je en ben er voor je.

mijn eigen lijflied heb ik nog niet ontdekt maar twijfel er niet aan dat dat ooit wel zover komt.

kus Chantal

Monique zei

Ik herken je in het feit dat liedjes gebonden zijn aan een moment in je leven, dan spreekt de tekst je juist heel sterk aan:
- toen ik in scheiding lag (liegen - liegen - liegen) draaide ik veel: "It's not right, but's ok" van Whitney Houston.
- Ook draaide ik dan: "Strong enough" van Cher.
{Ik heb in die tijd zelfs een echtscheidings-cd gemaakt, en die zag ik pas nog op mijn harde schijf staan (heb er in die tijd veel mensen blij mee gemaakt), even lekker uitjanken en verder gaan...}

Toen ik alleen was: "Ik kan echt zonder jou" van Ruth Jaccot en "Het is over" van Volumia

Toen ik een nieuwe vriend kreeg, draaide ik vaak stiekum heel hard (want het is eng):
"Ik hou zoveel van jou" van Ruth Jaccot (ik heb iets met haar ...)

Daisypath Vacation tickers @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Volgers